11 Mart 2013 Pazartesi

LAVANTA TARLASI

Mor ve Lila asaletin rengi...
Şu Lavanta tarlasının güzelliğine bakar mısınız?

Arı dalda,çiçek balda güzeldir derler... 
Lavanta yüzyıllardır farklı toplumlarda analjezik, anti bakteriyel, anti fungal, antidepresan, kas spazmlarını giderici, gaz giderici, yatıştırıcı ve uyku bozukluklarını düzenleyici bir şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Lavanta özü akne, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde tarih boyunca kullanılmış. Eski Mısır mumyalama işleminde kullanılan bitki Hindistan ve Tibet’te psikolojik sorunların tedavisinde kullanılmış.

Lavanta çayı tarih boyunca sinirleri yatıştırmak, uyku bozukluklarının tedavisinde, romatizma ağrılarını hafifletmek için tüketilmiştir. Ancak lavanta sadece çay formunda değil yapraklarından elde edilen yağ ile kas ağrılarını hafifletmek, akne tedavisi, saç köklerini güçlendirmek gibi farklı kullanım alanlarına sahiptir.

Uyku getirmesi için halk arasında yastığa bir kaç damla lavanta yağı damlatmak oldukça popüler bir uygulamadır. Yine yağ olarak yanık ve açık yaraların temizlenmesinde kullanılır. Maden suyuna birkaç damla lavanta damlatıp güneşten yanmış cilde sürerek yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak lavanta yağıyla saç derisine masaj yapıldığında saç derisi yumuşar ve saç kökleri güçlenir.

Özellikle yaz aylarında sinek ve böcek sokmasından korunmak için bir miktar ayçiçek yağı içine bir kaç damla lavanta yağı damlatarak cildinize sürebilirsiniz.

Bitki uzmanları lavanta yağını mantar enfeksiyonları, açık yaralar, sivilce, egzama tedavisi için tavsiye etmektedir. Yağ bu tip cilt hastalıklarında yayılmayı engeller ve cildin sorunlu bölgesinde gözle görülür iyileşme sağlar.


4 yorum:

  1. Paylaşım için çok teşekkürler.Bazı sorunlarımız için deneyeceğim.Bilmediğim özelliklerini de öğrendim sayenizde.

    YanıtlaSil
  2. Bayılıyorum lavantalara ya. Bloğunu izlemeye aldım ben de bloğuma beklerim. www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
  3. faydalı bilgilerine ve bu harika görsellerine teşekkürler Tülinim. Nasıl isterdim o tarlalarda olmayı..

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel görünüyorlar, ıspartada bolca var yolunuz düşerse o güzel kokuyu almanızı tavsiye ederim

    YanıtlaSil

İçinizden ne gelirse ....