12 Aralık 2016 Pazartesi

HURMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI



Hurmanın Faydaları Saymakla Bitmiyor...
Araştırdım Bakın Nelere Faydalıymış Sizlerde Okuyun...

Hurma ülkemizde sadece Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişen ve yeterli gelmediği için dışarıdan getirilerek satışa sunulan oldukça faydalı bir besindir. Hurmanın içinde; şeker, protein, lif, C, B1, B2, A vitaminleri, ayrıca, 15 çeşit mineral bulunur. Peygamber efendimiz zamanından beri Müslümanların meyvesi olarak bilinen hurma, özellikle ramazan ayında daha fazla tüketilir. Zengin içeriği sayesinde ramazan ayında oruç tutmaya bağlı olarak oluşan besin eksiğini büyük ölçüde gidermektedir. Aslında her zaman tüketilmesi gereken hurma diş hastalıkları ve kanser de dâhil birçok hastalık ile mücadelede oldukça aktif görev alır. Hamile kadınların hurma tüketmesi önerilir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için önerilen hurma, ayrıca doğumdan sonra anne sütünü artırmakta da oldukça etkilidir.

Hurma Kanser Oluşumunu Önler

Hurmanın içinde fazla bulunan lifin, kolon kanseri, bağırsak kanseri, göğüs kanseri gibi kanser türleri üzerinde etkileri büyüktür. Yapılan araştırmalar, hurmayı çok fazla tüketen Arapların, kansere yakalanma oranının, diğer toplumlara göre daha düşük olduğunu kanıtlamıştır. Kanser gibi hastalıklardan korunmak için her gün 3-4 adet hurma tüketilmesi önerilir. Hurmanın içinde yoğun miktarda bulunan magnezyum, kanser oluşumunu önler.

Hurmanın Hafıza Üzerindeki Etkileri

Hurmanın içerisinde bulunan fosfor, Beyin sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle unutkanlık problemi olanların, bol miktarda hurma tüketmesi önerilir. Beyni dinlendirir ve hafıza problemlerini giderir. Bu sebeple hesap kitap işi ile ilgilenenlere hurma tüketmesi önerilmektedir.

Hurmanın Sinir Sistemi Üzerinde Etkileri

Hurmanın içinde bol miktarda bulunan; B1 ve B2 vitaminleri sinir sistemini güçlendirerek, beynin dinlenmesini sağlar. Özellikle gece uykusuzluğu yaşayanların, her gece yatmadan hemen önce 2 adet hurma yemesi tavsiye edilir. Böylece sabaha kadar daha rahat uyumak mümkün olur.


Hurmanın Göz Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Hurmanın içinde bulunan A vitamini; göz sağlığı için oldukça etkilidir. Gece körlüğü yaşayanların, görme bozukluğu olanların hurma yemesi tavsiye edilir. Ayrıca gözleri parlatarak, göz sinirlerinin kuvvetlenmesinde etkilidir. Fakat her besin gibi hurmadan da fayda görmek için, yeteri kadar tüketmek gerekir. Fazla tüketilen hurma farklı problemlere yol açacaktır.


Hurmanın Göğüs Sağlığında Etkileri

Hurma; balgamlı veya kuru öksürüğün tedavisinde yoğun olarak tüketilir. Boğazı yumuşatarak, nefes daralmasını önleyecektir. Öksürük tedavisi amacı ile günde üç defa hurma tüketilmesi önerilir. Özellikle sıcak su beraberinde tüketilen hurma, öksürük krizinde oldukça etkilidir.

Hurmanın Tansiyon Hastalıkları Üzerindeki Etkileri

Hurma; kan damarlarını temizleyerek, tansiyonu dengeler, Ayrıca damar sertliğini engellediği bilinmektedir. Bu hastalıklardan korunmak için düzenli olarak günde üç adet hurma tüketilmesi önerilir. Yapılan araştırmalar neticesinde kolesterolü dengelediği de kanıtlanmıştır. Arapların fazla oranda yediği yağ, hurma sayesindedengelenmekte ve kolesterol hastalıklarına yol açmamaktadır.

Hurmanın Mide Ve Bağırsak Sisteminde Etkileri

Mide hastalıklarına veya bağırsak hastalıklarına bağlı oluşan ishal ve kusmalardan sonra tüketilen hurma, vücudun kaybettiği suyu anında geri verecektir. Ayrıca aç karnına yenilen 3-4 adet hurma, bağırsaklarda oluşan bakterileri de kısa süre içinde yok eder.

Hurma Çekirdeği

Hurmanın kendisi gibi çekirdeği de oldukça fazla kullanım alanın sahiptir. Hurma çekirdeğinde çeşitli doğum kontrol hapları yapıldığı bilinmektedir. Gelecekte prostat kanseri için ve böbrek taşları için ilaç yapılama aşamasındadır. Hurmanın çekirdeği halen birçok araştırmaya konu olmaktadır. Ayrıca oldukça besleyici olan hurma çekirdeğinden hayvan yemi de yapılmaktadır. Hurmanın cinsi ve kalitesi genellikle çekirdeğinin şekline bakılarak belirlenir. Hurma çekirdeği ile kirpik uzatmak ta mümkündür. Kaliteli bir hurmanın çekirdeği yakılmalı ve kirpiklerin diplerine sürülmelidir. Kirpikleri uzatarak gözlerde oluşan çapaklanmaların önüne geçecektir.

27 Kasım 2016 Pazar

EDEBİYAT TARİHİMİZİN KADINLARI-AFET İNAN



1925 yılında Bursa Kız Öğretmen Okulu’nu bitiren Afet İnan, İzmir’de öğretmenlerin verdiği bir çay ziyafetinde Mustafa Kemal ile tanışmış ve onun desteği ile önce dil eğitimi daha sonra ise üniversite ve doktora çalışması için Lozan’a gitmiştir. Yabancı ders kitaplarında gördüğü Türk milletine ilişkin doğru olmayan bilgiler onu Türk uygarlığı konusunda çalışmaya yönlendirmiştir. Gerek yurtiçinde ve gerekse yurtdışında Türk tarihine dair yanlışları düzeltmek, eksiklikleri gidermek ve sahip olunan değerleri ortaya çıkarmak için Mustafa Kemal Atatürk ile görüş alışverişinde bulunarak çok sayıda çalışma yapmış, Cenevre’de verdiği konferanslaPiri Reis’in dünyaya tanıtılması konusunda önemli bir adım atmıştır. Atatürk’ün özellikle tarih ve dil çalışmalarında yanında bulunmuş ve Türk Tarih Kurumu’nun oluşturulmasında kurucu üye olarak görev aldığı gibi, bu kurumun çalışmalarının vazgeçilmez bir ismi olarak Türk milletinin dünyadaki yeri konusundaki algıyı bilimsel verilerle değiştirme hedefini sürekli olarak muhafaza etmiştir.

Yazdığı eserlerle sadece Türk tarihine ve uygarlığına katkıda bulunmamış aynı zamanda Cumhuriyet’in kültür alanına ilişkin adımlarının, bu konuda çalışma yapan kişilerin ve bu çalışmaların başında bulunan Mustafa Kemal’in de daha iyi kavranmasına yardımcı olmuştur. Toplumun eşit bireyleri olan kadınların siyasi haklarının verilmesi konusunda başlamış olan çalışmaların hızlandırılmasını sağlamış olan Afet İnan, bu mücadelesi ve başarısı nedeniyle Cumhuriyet kadınları için ayrı bir öneme sahiptir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları, Atatürk’ten Mektuplar, Atatürk ve Kadın Haklarının Kazanılması, Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, İzmir İktisat Kongresi ve Mustafa Kemal’in kendisine dikte ettirdiği Medeni Bilgiler kitabı başta olmak üzere Türkçe ve yabancı dillerde çok sayıda eser vermiştir. 8 Haziran 1985 tarihinde kaybettiğimiz Afet İnan, Atatürk ve dönemin düşünce hayatı konusunda temel başvuru kaynaklarından biridir...

14 Kasım 2016 Pazartesi

ELMA SİRKESİ NEYE İYİ GELİR?

 
 


Her gün tüketildiğinde elma sirkesinin sağlığa mucize etkileri var. İşte İngiltere’de Ashton Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre elma sirkesinin sağlığa faydaları…

Daily Mail’de yayınlanan habere göre, 200 ml su ile 30 ml elma sirkesini karıştırıp her yemekten önce içerseniz kolesterolünüz %13’e kadar azalıyor. Yapılan araştırmaya göre, günlük olarak elma sirkesi tüketmek aynı zamanda kalp krizi ve felç riskini de azaltıyor.

12 Kasım 2016 Cumartesi

DUYGU HİSSETMEKTİR



Duygu yaşamak, duygulanmak insanın sahip olduğu en önemli özelliklerinden birisidir. Duygular yaşamın rengi, “tadı tuzu”dur; duygunun yaşanmadığı bir yaşam düşünülemez. Yaşadığının farkında olan insanoğlu, kendisinde ve çevresinde olup bitenleri bir yandan algılarken bir yandan da bunları değerlendirir ve yorumlar. Bu sürece her zaman çeşitli (bazen belli belirsiz, bazen de çok yoğun) duygular eşlik eder.

Herkesin her zaman yaşadığı bir şey olmasından mı, bir zayıflık olarak görülmesinden mi, yoksa kontrol edilebilir bir şey olarak görülmesinden mi bilinmez; duygular bir insanın iç dünyasının aynası olmasına karşın, genellikle hak ettiği değeri görmez. Anlamı, değeri, yol göstericiliği atlanır.

İnsan hiçbir zaman saf ve tek bir duygu yaşamaz, hissettikleri her zaman bir çok duygunun karışımından oluşur. İnsanın doğasından kaynaklanan ve temel duygular olarak adlandırılabilecek duygular zaman içinde bir çok duyguya dönüşür. Duyguları mümkün olduğunca ayrıştırmak ve temel duygulara ulaşmak insanı ve insanın kendisini anlamada çok önemli köşe taşlarıdır.