29 Aralık 2016 Perşembe

LEPTİN HORMONU



Leptin Hormonu Ne Zaman Devreye Girer

Leptin hormonu ne zaman devreye girer, Leptin hormonu vücutta yağları yakan ve iştahın kapanmasına sebep olan bir hormondur. Aynı zamanda vücuttaki diğer hormonların işleyişini idare eder. Vücutta tiroit hormonlarına, pankreasa, seks ve stres hormonlarına emreden özelliği bulunmaktadır. İnsanlar ağızlarına bir besin maddesi koyduklarında hemen kan şekeri yükselir. Kan şekerinin yükselmesi aynı zamanda insülin hormonunun yükselmesi demektir. Bundan 2 saat sonra da insülin hormonunda düşme olur. Bu süreçte vücutta olan şeker enerjiye dönüştürülür. 2 saat sonra ise glukagon hormonu depo edilen şekeri enerjiye dönüştürmeye başlar. Bu işlemlerin ardından Leptin hormonu devreye girmektedir. Bu süreçte vücutta yağ yakılmaya başlanır. Artık depo edilen yağlar yakılarak enerjiye çevrilir. Yani 4 saatlik aralıklarla yemek yenirse metabolik açıdan yağların yakılma süreci başlamış olur ve devamında da yakılmaya devam eder. Bu yüzden insanlar sık yemek yediklerinde sürekli olarak insülin salgılanır, bunun devamında vücutta insülin direnci oluşmaya başlar. Bu yüzden insanların çoğu kilo vermekte zorlanır. Hatta az yemek yeseler bile kilo vermez hale gelirler.

Leptin hormonunun devreye girmesi ne zaman olur?

Leptin hormonunun işleyişi hakkında sizlere yukarda bilgi verdik. Bu hormonun salgılanması için 2 koşulun meydana gelmesi gerekir. Leptin hormonu yediğiniz her lokmadan sonraki 4. saatte salgılanmaya başlar. Hormonun yağ yakımı için devreye girmesi dört saat sonra olur. Bu sürede sakız bile çiğnememeniz gerekir. Böylece Leptin hormonu vücut depolarına girerek, yağları yakar ve ihtiyacınız olan enerjiyi sizlere sağlar. Bu durum uzmanların sıkça dile getirdiği az ve sık yeme kuralının tam tersidir. Gerçekten az ve sık yeme çoğu insülin direnci hastalarının ana sebebidir. Bu kısa sürede kan şekeri hızla tavan yapmakta ve ardından hızlı bir şekilde düşmektedir. Böyle açlık hissedilmesi de Leptin hormonu salgılanmasına engel olmaktadır. Önemli olan konu 4 saat sonra Leptin hormonu salgılanmasını başlatabilmek ve bu salgılanmanın mümkün olduğu kadar uzun tutulmasını sağlamaktır.

Acıkma hissi olduğunda, herhangi bir şey yenmediği takdirde, vücut bunu kıtlık gibi algılamakta ve enerjiye dönüştürülmesi gereken yağları yakmamakta, bunları tasarruflu bir şekilde kullanmaya başlar. Çünkü hedefi kıtlık durumunda daha uzun süre hayatta kalmayı başarmaktır. Bu yüzden kilo vermek isteyenlerin aç durumda uzun süre kalması kilo vermelerine olumsuz etki yapar. Ancak uzun süre tok hissiyle herhangi bir şey yemeden kalırsanız, salgılan Leptin hormonu sayesinde vücuttaki depolarda bulunan yağlar yakılabilir. Bu yüzden öğünlerde yeteri kadar yiyecek yenmeli ve 4 saat sonra Leptin hormonunun devreye girmesi sağlamalıdır.ALINTIDIR

     Hormonlarla ilgili bilgi almak için tıkkkkkkk

Ve Selahattin DÖNMEZ den diyet önerisi...

1 yorum:

  1. İlginç ve benim de yeni duyduğum bir bilgi...Teşekkürler

    YanıtlaSil

İçinizden ne gelirse ....